Skip to content

Professionals

Ken je iemand die gaat scheiden met kinderen? Hier lees je hoe je het gezin het beste kan helpen.

Bij een scheiding is het goed om voor ogen te houden dat beide partners hun eigen waarheid hebben. Voor jou als betrokkene is het belangrijk dat je kan omgaan met beide “waarheden” en hier neutraal in staat. Jij kunt namelijk een grote invloed hebben op de situatie.

Hulpaanbod

Aanbod gericht op ouders

Online training en ouderbijeenkomsten

Via het scheidingsplein kunnen ouders deelnemen aan een onlinetraining over de scheiding. Ook kunnen ouders een aantal keer per jaar een ouderavond bezoeken. De focus van deze trainingen is het kind-perspectief in de scheiding. Ouders leren hoe hun kind de scheiding kan ervaren. En hoe ze zo goed mogelijk voor hun kind kunnen zorgen in de scheiding.

ScheidingsATLAS

De scheidingsATLAS is een training voor ouders. Het doel is dat ouders het scheidingstraject goed doorkomen. Met elkaar, voor de kinderen, en voor de ouders zelf. Thema’s die aan bod komen, zijn:

  • Invloed van de scheiding op je kind
  • Samenwerken in het ouderschap
  • In gesprek blijven met de andere ouder
  • Positief opvoeden
  • Goed voor jezelf zorgen

Cursus Positief Opvoeden

(2-12 jaar)

Deze cursus helpt de oorzaken van gedragsproblemen te herkennen, hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren en hoe je om kunt gaan met ongewenst gedrag. De cursus is bedoeld voor ouders/opvoeders met één of meerdere kinderen (2-12 jaar) met problemen in hun gedrag én die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding.

SCHIP-aanpak

De SCHIP-aanpak richt zich op de onderliggende verlieservaringen die bij de scheiding zijn komen kijken in plaats van op de zichtbare strijd die onderling wordt gevoerd. Dit kan het verlies van de relatie zijn, maar ook verlies van contact met de kinderen, verlies van financiële zekerheid, huis en haard of de sociale omgeving. Door ruimte te geven aan deze verlieservaringen kan er ruimte ontstaan om op ouderniveau weer samen met elkaar te kunnen werken. De duur van het traject kan per ouderstel verschillen en duurt gemiddeld tussen de 17 en 27 gesprekken. De gesprekken zijn met ouders samen met twee hulpverleners geschoold in de SCHIP-aanpak.

Hulpaanbod

Aanbod gericht op kind/jongeren

Buddy’s voor kinderen

Stichting Villa Pinedo heeft gratis buddy programma’s voor kinderen en jongeren. Hier kunnen zij anoniemchatten met een ervaringsdeskundige jongere. Deze chats worden gemonitord door Villa Pinedo. Bij zorgelijke situaties worden kinderen doorverwezen naar de juiste partij.

De kinderen scheiden mee

Deze workshops geeft kinderen van 6 t/m 17 jaar handvatten om met de (aanstaande) echtscheiding om te gaan. Er vindt een aparte ouderbijeenkomst plaats. Ouders/opvoeders krijgen dan informatie over wat een echtscheiding betekent voor een kind. Daarnaast geeft de trainer tips om op de juiste manier in gesprek te gaan met je kind over de echtscheiding. Er wordt ook aandacht besteed aan de inhoud van workshop voor de kinderen: samen met acht tot tien leeftijdsgenoten gaat je kind onder begeleiding van twee trainers op een ontspannen wijze aan de slag. Alles mag niks moet.

Kinderen In Een Scheiding Situaties (KIES)

KIES is een preventief hulpprogramma. Er zijn lotgenoten groepen voor kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties. De kinderen leren praten over de scheiding en ervaren dat ze niet de enigen zijn. Spelenderwijs leren ze overeenkomsten en verschillen herkennen tussen hun eigen situatie en die van anderen uit de groep. Kinderen en ouders komen door de KIES training in gesprek met elkaar over de scheiding en krijgen handreikingen om elkaars positie beter te kunnen zien en begrijpen.

Begeleid bezoek

Soms ligt een omgangsregeling door de situatie stil. En soms is de omgangsregeling nog niet begonnen. Dan kan het helpen dat de omgang een aantal keer begeleid wordt. Een (jeugd)professional kan samen met de ouders een plan maken om de omgang weer op te starten onder begeleiding. De begeleiding draagt bij aan de opbouw van het vertrouwen tussen ouders. Ook kunnen ouders en kinderen zo wennen aan de nieuwe situatie.

Samenwerken in het belang van het kind

Bekijk de Scheidingsplein Vodcast

Scheidingsplein agenda

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten en helpt écht. Daarom organiseren wij deze events regelmatig. Klik op de agenda om de eerstvolgende data te bekijken.

Aanvullende informatie 

Vragen?

Wil je actief bijdragen aan de aanpak van scheidingsproblematiek van jouw gemeente? Of wil je een samenwerking met het wijkteam opzetten? 
Neem dan contact met ons op via het formulier hiernaast. Of mail of bel ons.

Mail

m.ton@heemskerk.nl

Mail je vraag aan het wijkteam

Je vraag komt direct bij het wijkteam van Schagen terecht. Zij zullen je zsm een reactie sturen. Je kunt ons alles vragen! Vul alsjeblieft je mailadres in zodat we je een reactie kunnen sturen.

Meer informatie?

Kijk hieronder ook eens naar andere websites over scheiden.

Gemeente Schagen

Postbus 8
1740 AA Schagen

Bureaudienst wijkteam

088 321 5000
Vraag naar bureaudienst Jeugd. Bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur. Bel je op andere kantooruren? Dan wordt er een terugbelverzoek voor je gemaakt.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video

Bijeenkomst

Het kind-perspectief in de scheiding

Tijdens deze bijeenkomst delen twee jongeren met gescheiden ouders hun persoonlijke verhaal met (net of nog net niet) gescheiden ouders en hun netwerk.

U bent van harte welkom op 17 februari 2022 van 20.00 tot 21.30 uur aan De Verwachting 1 in Anna Paulowna.