Skip to content

(ex)Partners

Wanneer je besluit te gaan scheiden, komt er veel op je af. Denk aan praktische dingen, de financiën en natuurlijk de kinderen. Het is soms best even zoeken hoe je daar zo goed mogelijk vorm aan kan geven. En soms kun je daar ook hulp bij gebruiken. Scroll verder op deze pagina voor informatie over alles waar je aan kunt denken bij een scheiding.

Heb je hulp nodig bij het lezen van deze pagina? Of bij het invullen van formulieren? IDO biedt iedereen hulp bij digitale vragen – Gemeente Hollands Kroon.

Scheiden stap voor stap

Heb je besloten om uit elkaar te gaan? Dan komt er veel op jullie af. Misschien kan onderstaand stappenplan je helpen.

Open brief

Aan alle gescheiden ouders

Kijk hiervoor ook dit filmpje waarin de een brief wordt voorgelezen van kinderen van Villa Pinedo aan ‘alle gescheiden ouders’.

Video afspelen

Tips om goed voor je kinderen te zorgen in een scheiding:

Je blijft ouders

Het is belangrijk dat je als ouders blijft samenwerken rondom het ouderschap, afspraken kan maken en blijft communiceren.

Positief

Een kind mag regelmatig contact hebben met beide ouders en zorg dat jullie de kinderen daarin ook positief stimuleren. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders.

Gewoon

Het is fijn als het leven buiten de scheiding zoveel mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs).

Oog voor je kind

Het is belangrijk dat je als ouder oog blijft houden voor wat voor het kind fijn is. Probeer dat centraal te stellen in jullie besluiten, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties.

Emoties

Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een scheiding af te handelen.

Niet alleen!

Jullie staan er niet alleen voor: weet dat je terecht kan bij vrienden, familie, school van je kinderen en het wijkteam.

ONDERSTEUNING TIJDENS HET SCHEIDINGSPROCES

Ondersteuning

Naast de praktische zaken die er geregeld moeten worden, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar in een snel tempo afwisselen. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt omschrijven de periode vaak als een emotionele achtbaan waarin je soms zelf geen richting meer kunt bepalen. Een soort roes. In deze achtbaan moet u echter wel belangrijke beslissingen nemen over uw toekomst.

Is dit herkenbaar en wilt u (emotionele) ondersteuning gedurende uw scheidingsproces? Dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een vriend/vriendin of iemand anders uit uw omgeving die u vertrouwt. Ook kunt u bij uw huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) terecht. Zij kunnen u, als dat nodig is, ook doorverwijzen voor meer specialistische hulp.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? Dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de luisterlijn www.deluisterlijn.nl – 088 0767 000.

De gemeente helpt

Wat kan de gemeente voor jullie doen?

1Ondersteuning Wijkteam

Je kunt met hulpvragen ook naar het wijkteam van de gemeente. Bijvoorbeeld over de opvoeding van jullie kinderen of voor praktische hulp voor jezelf. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor ouders en voor kinderen. Het wijkteam denkt met jullie mee wat de beste oplossing is voor jullie situatie.

Je kunt contact opnemen met het wijkteam Jeugd via 088-321 5000 of het contactformulier onderaan deze pagina.

2Spreekuur

Heb je vragen of hulp nodig bij de regelzaken rondom de scheiding? Of andere praktische, juridische vragen? Dan kun je naar het gratis spreekuur van het Juridisch Loket in Wieringerwerf.

Heb je hulp nodig met de informatie op deze pagina of met het invullen van (digitale) formulieren? 

Bij het informatiepunt in de bibliotheek (IDO) helpen ze je graag verder. Deze hulp is gratis en voor iedereen. Ook als je geen lid bent. Je hoeft geen afspraak te maken en bent welkom tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Daar kunnen ze je ook helpen om een afspraak voor je te maken met een organisatie die je verder helpt. IDO biedt iedereen hulp bij digitale vragen | Hollands Kroon.

3Online training

De online training van Villa Pinedo is speciaal voor ouders in scheiding en hun kinderen. In 6 hoofdstukken komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod. Je krijgt tips en verhalen van kinderen en adviezen van een kindertherapeut. Daarnaast is er een online werkboek met oefeningen. De hele training is gratis te volgen voor gescheiden ouders die in de gemeente Hollands Kroon wonen. Je volgt de training vanuit huis en bepaalt je eigen tempo.

4Ouderbijeenkomst

Meerdere keren per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin u als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere, die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Op deze manier krijgen ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Ook het wijkteam is bij de bijeenkomst aanwezig, zodat u vragen aan hen kunt stellen. 

Hoe gaat het in z’n werk?

Scheiden in Hollands Kroon

De afspraken die jullie moeten maken hangen af van de situatie en bijvoorbeeld de voorwaarden waaronder je bent getrouwd.

Hiervoor kun terecht bij een mediator. Klik hier voor een overzicht van geregistreerde mediators in de omgeving.

Meer informatie

Meer informatie over scheiden kun je ook vinden op de website van het Juridisch Loket. Ook kun je ze bellen via 0800 8020.

Juridisch Loket

Met vragen over je scheiding kun je gratis terecht bij het servicepunt van het Juridisch Loket in Wieringerwerf. Voor andere vragen dan scheiding, vraagt het Juridisch Loket sinds 2023 naar het inkomen en spaargeld. Klik hier voor meer informatie.

Servicepunt

Met vragen over je scheiding kun je gratis terecht bij het servicepunt van het Juridisch Loket in Wieringerwerf. Voor andere vragen dan scheiding, vraagt het Juridisch Loket sinds 2023 naar het inkomen en spaargeld. Klik hier voor meer informatie.

Ondersteuning voor ouder en kind

Naast de praktische regelzaken, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar snel afwisselen. Herken je dit? En wil je (emotionele) ondersteuning? Dan kan je bijvoorbeeld naar een vriend/vriendin of iemand anders uit je omgeving die je vertrouwt. Ook kun je terecht bij verschillende organisaties in jouw gemeente die gratis en vrij toegankelijk zijn.

Wil je een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? De luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar via www.deluisterlijn.nl  – 088 0767 000.

Jeugdhulp
Wanneer er meer hulp nodig is kan jeugdhulp nodig zijn. Jeugdhulp is voor kinderen maar is er ook voor (hun) ouders. Het wijkteam denkt graag mee en bekijkt samen wat de best passende hulp is in jouw situatie. De contactgegevens van het wijkteam vind je onderaan de pagina.

Fijn om duidelijk te hebben

Wonen

De woonsituatie is misschien wel een van de grootste dingen waar je mee te maken krijgt bij een scheiding. Voor jullie, maar ook voor de kinderen, is dit een grote verandering.

We raden aan om goed na te denken over wat de invloed van de veranderingen zijn op jullie kind(eren). Denk bijvoorbeeld aan: kan het kind naar dezelfde school blijven gaan? Is het prettig voor mijn kind als beide ouders bij elkaar in de buurt blijven wonen? Welke woonsituatie zou voor mijn kind fijn zijn? Hebben we beide een ondersteunend netwerk in de buurt?
Zodra duidelijkheid is over deze vragen is het voor kinderen fijn als ze hierin meegenomen worden. Neem bijvoorbeeld je kind mee naar het bekijken van de nieuwe woning. En laat je kind meedenken over de inrichting van zijn of haar nieuwe kamer.

Al deze zaken rondom wonen, kun je uitwerken in het ouderschapsplan.

Waar moet je wonen na een scheiding?

Het vinden van woonruimte is niet makkelijk. Jullie zijn als ouders samen verantwoordelijk om een goede oplossing te vinden in het belang van de kinderen.

Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel haalbaar zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op met je financieel adviseur of je hypotheekadviseur. Deze adviseur kan geld kosten.

Als je samen een huurwoning hebt, kan de woning weer op 1 naam gezet worden. Neem hiervoor contact op met je huurbaas of woningbouwvereniging.

Om een nieuwe woning te vinden, kun je bij makelaars terecht, je inschrijven bij verschillende woningbouwverenigingen of andere organisaties. Bijvoorbeeld antikraak, tijdelijke huur en vakantieparken waar permanente bewoning is toegestaan. Gebruik ook vooral je eigen netwerk.  Hier vind je een overzicht van woonorganisaties in de regio.

www.woonmatchkopnh.nl
www.svnk.nl
www.woonmatchwestfriesland.nl
www.woonmatchwaterland.nl
www.elkien.nl

Als je kijkt naar particuliere huur is het belangrijk dat je bij het zoeken naar woningen via websites rekening houdt met een risico op oplichting. Bij twijfel: Google de adverteerder, gebruik termen als ‘fraude’, ‘oplichting’ en ‘oplichterij’.

Welke praktische zaken komen er kijken bij scheiden en verhuizen?

Er zijn ook praktische dingen om aan te denken. Voor een stappenplan dat bij jouw situatie past, kun je naar deze site van de rijksoverheid. Je vult dan een vragenlijst in en krijgt tips die bij jou passen.

Als je naar een nieuwe gemeente verhuist, zul je je ook bij deze gemeente moeten inschrijven.

Let op: als je verhuist naar een andere gemeente, kan dat gevolgen hebben voor een eventuele bijstandsuitkering. Of voor andere hulp die je van de gemeente ontvangt. Hiervoor vraag je dan opnieuw hulp aan in je nieuwe gemeente.

Weten hoe het zit in jouw situatie? Neem dan contact op met het de afdeling burgerzaken van jouw gemeente. Zij kunnen je hierover advies geven.

Daarnaast kan de nieuwe woonsituatie invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt van de belastingdienst. Ga naar deze site van de belastingdienst voor meer informatie. Of neem contact op met jouw belastingadviseur.

Urgentie aanvragen?

Scheiden is geen reden voor urgentie. Soms zijn er wel andere redenen, die ook kunnen spelen bij een scheiding. Zie voor meer informatie: Urgentiebesluit | Hollands Kroon

Hier kan je ook een urgentiecheck doen. Zo zie je of jij voor urgentie in aanmerking komt.

Iedere situatie is anders

Hierboven staan een aantal situaties beschreven, maar iedere situatie is anders. Laat je vooraf goed informeren over jouw specifieke situatie. Je kunt hiervoor terecht bij het Juridisch Loket, een mediator of een advocaat. Ook kun je voor financiële vragen bij je financieel adviseur terecht.

Nog vragen?

Kom je er echt zelf niet uit met betrekking tot je woonsituatie? Dan kun je ook altijd terecht bij het wijkteam van je gemeente. Zij helpen je weer een stapje verder met bijvoorbeeld: organiseren, je eigen netwerk inschakelen of waar je allemaal nog meer terecht kunt.

Rijksoverheid: Scheiden
Belastingdienst: Scheiden

Fijn om duidelijk te hebben

Geldzaken

Het is fijn en belangrijk dat je zicht krijgt op hoe je er financieel voorstaat. Nu en ook na de scheiding. Je kunt hier zelf een inschatting van maken via de online en anonieme tool Geldplan Scheiden van het Nibud. Het gebruik is gratis.

Afspraken over financiën/alimentatie kun je maken via een mediator. Ook kan je een alimentatieberekening laten maken bij het LBIO. Het LBIO is het landelijke alimentatiebureau vanuit de overheid. Voor een berekening betaal je een eigen bijdrage. Om een berekening te kunnen laten maken, is het belangrijk dat jij en je ex-partner allebei gegevens aanleveren.

Heb jij of je (ex)partner te maken met geldzorgen of schulden. Kijk dan eens op https://www.hollandskroon.nl/geldzorgen-en-schulden/of  Zelfjeschuldenregelen (nibud.nl). Je kunt ook bellen met de gemeente Hollands Kroon via 088-321 5000.

Via Scheiden of uit elkaar gaan (belastingdienst.nl) vind je informatie over de gevolgen van scheiden voor je belastingen en toeslagen. Via Scheiden of uit elkaar gaan (belastingdienst.nl) vind je informatie over de gevolgen van scheiden voor je belastingen en toeslagen. 

kom er samen uit

Juridisch

Heb je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met kinderen? Dan wordt de scheiding door de rechter uitgesproken. Een mediator kan jullie helpen om samen tot goede en eerlijke afspraken te komen. Een mediator heeft één doel: jullie samen zo goed mogelijk op weg te helpen bij jullie scheiding. Zijn jullie het samen eens geworden? Dan moet een advocaat het verzoek voor de scheiding indienen bij de rechtbank. Komen jullie er niet samen uit? Dan kunnen beiden een eigen advocaat zoeken. Het juridisch loket kan helpen bij het geven van advies of het vinden van een mediator of advocaat.

Meer informatie?
Bekijk ook het stappenplan of de informatie van de rijksoverheid.

Kinderen

Je kinderen (denk hierbij aan afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie en het opstellen van een ouderschapsplan).

Woning

Je woning

Spullen

De verdeling van de spullen.

Alimentatie

Partneralimentatie

Oude dag

De verdeling van uw pensioen.

Schulden

De verdeling van eventuele schulden.

Scheidingsplein agenda

Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen. Tijdens deze avonden zijn er ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die jou kunnen helpen. Een bijeenkomst geeft altijd nieuwe inzichten en helpt écht. Daarom organiseren wij deze events regelmatig. Klik op de agenda om de eerstvolgende data te bekijken.

ouderbijeenkomsten.nl

Online ouderbijeenkomst

Een scheiding is een lastige periode voor alle ouders en alle kinderen. Als je weet wat je kind nodig heeft, is het gemakkelijker om in uitdagende situaties de juiste focus te houden, en zo wordt deze periode beter behapbaar voor je kind.

In deze online bijeenkomsten luistert u naar informatie, maar er zijn ook verhalen van ouders en kinderen. Het zijn voorlichtingen gericht op wat een scheiding betekent voor een kind en wat u kunt doen voor uw kind. U bent anoniem voor andere deelnemers en na afloop is er de mogelijkheid om via de chat (ook anoniem) vragen te stellen.

Wij staan voor u klaar

Vragen en hulp:

Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het wijkteam jeugd van de gemeente Hollands Kroon. 

Openingstijden

09:00 - 13:00

Mail je vraag aan het wijkteam

Je vraag komt direct bij het wijkteam van Hollands Kroon terecht. Zij zullen je zsm een reactie sturen. Je kunt ons alles vragen! Vul alsjeblieft je mailadres in zodat we je een reactie kunnen sturen.

Meer informatie?

Meer informatie over de gevolgen van complexe scheidingen en de gevolgen hiervan voor kinderen kunt u vinden op de externe websites:

Rechtwijzer

rechtwijzer.nl

Ouders uit elkaar

ouders-uit-elkaar.nl

Platform Kees

platformkees.nl

Gemeente Hollands Kroon

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Wijkteam

088 321 5000
Vraag naar bureaudienst Jeugd. Bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur. Belt u op andere kantooruren? Dan wordt er een terugbelverzoek voor u gemaakt.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video

STAP 1

Vertel het aan je partner

Weet je zeker dat je wilt scheiden en zie je geen andere opties meer? Vertel dan zelf aan je partner dat je wilt scheiden.

Dit heet een scheidingsmelding. Geef je partner de tijd en ruimte om het nieuws te laten doordringen. Dit kan soms wel een paar weken duren. Zorg voor voldoende veiligheid tijdens het gesprek. Als het nodig is kun je iemand uit je omgeving meenemen. Bijvoorbeeld een goede vriend of familielid. Zij kunnen helpen om de rust te bewaken. Zorg ervoor dat de kinderen niet bij dit gesprek zijn.

STAP 2

Vertel het aan je kinderen

Hebben jullie besloten te gaan scheiden? Wacht niet te lang om het aan jullie kinderen te vertellen.

Het liefst wil je je kinderen dit besparen, maar vaak voelen zij de spanningen tussen ouders ook. Lees hiervoor ook de open brief van Villa Pinedo. Als je hier niet met jullie kinderen over praat, zorgt dit voor onzekerheid of zelfs angst bij kinderen. Het is belangrijk dat jullie de kinderen vertellen dat de scheiding niet tijdelijk is.

Ook wil je voorkomen dat kinderen van anderen te horen krijgen dat jullie gaan scheiden. Zoek een rustig moment uit en vertel de beslissing het liefst samen. Het is heel belangrijk om te vertellen dat de liefde voor jullie kinderen nooit weg gaat. Jullie blijven namelijk altijd hun ouders!

STAP 3

Heb je hulp nodig?

Jullie zijn er samen verantwoordelijk voor dat de scheiding goed geregeld wordt. Hebben jullie ondersteuning nodig bij het maken van afspraken? Of heb je vragen over de scheiding? Vraag dan om hulp.

Dat kan bijvoorbeeld iemand in jouw omgeving zijn die al gescheiden is. Of via professionele hulp. Dan kun je terecht bij een geregistreerde mediator.

Een mediator helpt jullie met het maken van afspraken over bijvoorbeeld de kinderen of geldzaken. Zij kunnen samen met ouders een ouderschapsplan (scheidingsconvenant) maken. Kunnen jullie een mediator niet betalen? Misschien kom je in aanmerking voor steun van de overheid. Op de site van het Juridisch Loket lees je hier meer over.

Je kunt het Juridisch Loket ook bezoeken als je vragen hebt over de scheiding.

Zitten jullie of de kinderen niet lekker in je vel? Lees hier meer over wie jullie hierbij kunnen helpen.

STAP 4

Vertel het andere mensen

Vertel het mensen die belangrijk zijn voor jullie en voor de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, school, de opvang en de sportclub. Zo weten zij ook wat er speelt in jullie thuissituatie.

Het is belangrijk dat zij weten welke afspraken jullie hebben gemaakt. Bijvoorbeeld wie de kinderen ophaalt. Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten.

Op school is ook hulp beschikbaar. Zo is er op iedere school een schoolmaatschappelijk werker (SMW) of een jeugdverpleegkundige (GGD). Zij kunnen helpen als jullie of jullie kind extra hulp nodig heeft. De school van jullie kind kan je hier informatie over geven.

STAP 5

Maak afspraken over de kinderen

Heb is belangrijk voor kinderen om te weten waar ze aan toe zijn. Maak hier zo snel mogelijk afspraken over!

Zijn jullie kinderen jonger dan 18? Dan moet je een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan staan afspraken over:

  • De verzorging van de kinderen
  • De opvoeding van de kinderen
  • De omgang met de kinderen
  • De verdeling van de kosten van de kinderen
  • Andere belangrijke dingen zoals de schoolkeuze

Het is goed om hier met jullie kinderen over te praten. Voor kinderen is het van belang dat zij contact met beide ouders kunnen houden.

Voorlopige voorzieningen bij huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Sommige dingen kunnen niet wachten tot de scheiding officieel uitgesproken is. Bijvoorbeeld afspraken over waar de kinderen in de tussentijd gaan wonen en wie de kosten betaalt. Je kunt hier als ouders samen afspraken over maken. Of samen met een mediator.

Als dat niet lukt, kun je de rechter vragen om daarover een besluit te nemen. Dit heet een voorlopige voorziening. Om dat aan te vragen heb je een advocaat nodig.

STAP 6

Scheidingsconvenant

Na de afspraken over jullie kinderen, komen andere dingen aan de beurt. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van geld, spullen, het huis, het pensioen, partneralimentatie en kinderalimentatie. Deze afspraken kun je in een ouderschapsplan (scheidingsconvenant) zetten.

In elke situatie zijn de afspraken die je moet maken anders. Dit hangt af van of je bijvoorbeeld getrouwd bent en of je allebei gezag hebt over de kinderen.

Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je terecht bij een mediator of het juridisch loket.

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan hebben jullie (ook) een advocaat nodig. Hij maakt voor jullie het echtscheidingsverzoek en dient deze in bij de rechtbank. Sommige mediators zijn ook advocaat.

STAP 7

Uitspraak van de rechtbank

Deze stap geldt alleen bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

De rechtbank beoordeelt het verzoek van de scheiding. Als jullie het nog niet overal over eens zijn, volgt er een zitting bij de rechtbank. Hiervoor worden jullie door de rechter uitgenodigd.

In de rechtbank kunnen jullie vertellen wat jullie wensen zijn. Kinderen vanaf 12 jaar – en soms ook jonger – hebben ook het recht om te praten met de rechtbank. Dit is het hoorrecht. Dit betekent niet dat een kind mag of moet beslissen. Maar wel dat hij of zij zijn mening kan geven.

De rechter beslist uiteindelijk over de punten waarover jullie het niet eens zijn. Ook kan de rechtbank verwijzen naar hulpverlening. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van de rechtbank, kun je in hoger beroep gaan.

Als de rechtbank de scheiding heeft goedgekeurd, meldt de advocaat de scheiding bij de gemeente. Jullie ontvangen dan een brief. De scheiding is definitief wanneer de gemeente waar je getrouwd bent dit heeft verwerkt.

STAP 8

Gescheiden

Als de rechtbank de scheiding heeft goedgekeurd, meldt de advocaat de scheiding bij de gemeente. Je ontvangt dan een brief. De scheiding is rond wanneer de gemeente waar je getrouwd bent dit heeft verwerkt.

De scheiding is nu zakelijk geregeld. Houd er rekening mee dat jullie nog tijd nodig kunnen hebben om dit te verwerken. Jullie en jullie kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Kun je hierbij hulp gebruiken? Je kunt hiervoor terecht bij het wijkteam van de gemeente.