Skip to content

Scheidingsplein voor

(ex)Partners

Wanneer u besluit te gaan scheiden, komt er veel op u af. Naast de normale regelzaken en financiële afhandeling van een scheiding, is er ook veel te regelen voor de kinderen. Want ondanks dat u als partners uit elkaar gaat, blijf u als ouders met elkaar verbonden in de zorg voor jullie kinderen. Het is soms best even zoeken hoe u daar het beste vorm aan kan geven. Op deze pagina vindt u meer informatie over alles waar u zoal aan moet denken bij een scheiding. 

Ook voor kinderen verandert er veel bij een scheiding. Hun wereld staat op z’n kop. Alles wat ze dachten zeker te weten, is opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Voor kinderen is het vaak een verwarrende en onzekere periode, waar de een zich beter doorheen slaat dan de ander. Kinderen kunnen vaker boos of verdrietig zijn, meer aanhankelijk en angstig zijn, of zich juist terugtrekken. Maar kinderen kunnen soms ook gewoon lekker spelen, alsof er niets aan de hand is. Vaak wisselen deze momenten en stemmingen zich ook regelmatig af. En dat is heel normaal. Ook voor de kinderen vindt u allerlei tips op deze pagina. En heeft u ergens hulp bij nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Een ingrijpende gebeurtenis

Scheiden en kinderen

Ondanks dat een scheiding voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis is, weten we ook dat veel kinderen zich goed kunnen aanpassen aan de veranderende situatie en het leven in twee gezinnen. Hoe een kind hiermee omgaat en of hij zich goed weet te herstellen hangt in grote mate af van hoe jullie als ouders met elkaar en met je kind omgaan in deze situatie. Zo weten we bijvoorbeeld dat kinderen zich beter kunnen aanpassen als:

Je blijft ouders

Het is belangrijk dat je als ouders blijft samenwerken rondom het ouderschap, afspraken kan maken en blijft communiceren.

Positief

Een kind mag regelmatig contact hebben met beide ouders en zorg dat jullie de kinderen daarin ook positief stimuleren. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders.

Gewoon

Het is fijn als het levenbuiten de scheiding zoveel mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs).

Oog voor je kind

Het is belangrijk dat je als ouder oog blijft houden voor wat voor het kind fijn. Probeer dat centraal stellen in jullie besluiten, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties.

Emoties

Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een scheiding af te handelen.

Niet alleen!

Jullie staan er niet alleen voor: weet dat je terecht kan bij vrienden, familie, school van je kinderen en het wijkteam.

Open brief

Aan alle gescheiden ouders

Kijk hiervoor ook dit filmpje waarin de een brief wordt voorgelezen van kinderen van Villa Pinedo aan ‘alle gescheiden ouders’.

Video afspelen

kom er samen uit

De juridische procedure

Een scheiding wordt in Nederland door de rechter uitgesproken. Toch betekent dit niet dat u altijd een advocaat nodig heeft. Het is ook mogelijk om een scheiding te regelen via een mediator. Een mediator is een onafhankelijke professional die niet de belangen van u en/of uw partner behartigt. De mediator zal, als onafhankelijke derde, proberen in overleg met u en u uw partner tot afspraken te komen, die nodig zijn in het kader van de scheiding.

Zo dient u onder andere afspraken te maken over:

Kinderen

Uw kinderen (denk hierbij aan afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie en het opstellen van een ouderschapsplan).

Woning

Uw woning

Spullen

De verdeling van uw spullen.

Alimentatie

Partneralimentatie

Oude dag

De verdeling van uw pensioen.

Schulden

De verdeling van eventuele schulden.

Hoe gaat het in z’n werk?

Scheiden in Hollands Kroon

De afspraken die jullie moeten maken hangen af van de situatie en bijvoorbeeld de voorwaarden waaronder je bent getrouwd.

Hiervoor kun terecht bij een mediator. Klik hier voor een overzicht van geregistreerde mediators in de omgeving.

Meer informatie

Meer informatie over scheiden kun je ook vinden op de website van het Juridisch Loket. Ook kun je ze bellen via 0800 8020.

Juridisch Loket

Ook het Juridisch Loket kan je helpen. Bijvoorbeeld met praktische en juridische vragen over je scheiding. Ook kunnen zij je helpen met het vinden van een mediator of advocaat.

Servicepunt

Met vragen over je scheiding kun je gratis terecht bij het servicepunt van het Juridisch Loket in Wieringerwerf. Voor andere vragen dan scheiding, vraagt het Juridisch Loket sinds 2023 naar het inkomen en spaargeld. Klik hier voor meer informatie.

Servicepunt Juridisch Loket

Open op: Dinsdagen in ‘even’ weken van 9.00 uur tot 11.00. Adres: Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf, ruimte 2.02

ONDERSTEUNING TIJDENS HET SCHEIDINGSPROCES

Ondersteuning

Naast de praktische zaken die er geregeld moeten worden, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar in een snel tempo afwisselen. Mensen die een scheiding hebben meegemaakt omschrijven de periode vaak als een emotionele achtbaan waarin je soms zelf geen richting meer kunt bepalen. Een soort roes. In deze achtbaan moet u echter wel belangrijke beslissingen nemen over uw toekomst.

Is dit herkenbaar en wilt u (emotionele) ondersteuning gedurende uw scheidingsproces? Dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een vriend/vriendin of iemand anders uit uw omgeving die u vertrouwt. Ook kunt u bij uw huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) terecht. Zij kunnen u, als dat nodig is, ook doorverwijzen voor meer specialistische hulp.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? Dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de luisterlijn www.deluisterlijn.nl – 088 0767 000.

Hulp voor ouder en kind

Het is belangrijk dat ouders goed communiceren, duidelijke afspraken maken en opvoedkundige samenwerking hebben. Wanneer u hier ondersteuning bij kunt gebruiken, kunt u gebruik maken van het voorliggende aanbod* in uw woonplaats of gemeente. Bijvoorbeeld een mediator, de cursus ‘’positief opvoeden’’ van de GGD of een online oudertraining van Villa Pinedo

Kinderen kunnen gebruik maken van een workshop van de GGD, een buddy van Villa Pinedo of een training van het wijkteam die zich richt op kinderen die in hun directe omgeving veel te maken hebben met stress en spanningen. Deze training heet Billie Boem of Piep zei de muis, aanmelden kan via De Academie voor jou. 


*voorliggend aanbod betekent: alle algemene, vrij toegankelijke, voorzieningen die beschikbaar zijn in een wijk of gemeente. Het gaat dus om alle voorzieningen voor ondersteuning zonder indicatie.

Jeugdhulp
Wanneer er meer hulp nodig is kan jeugdhulp nodig zijn. Jeugdhulp is voor kinderen maar is er ook voor (hun) ouders. Het wijkteam denkt graag met u mee en kijkt samen met u naar wat de best passende hulp is in uw situatie. De contactgegevens van het wijkteam vindt u onderaan de pagina.

Als u meer informatie wilt over het hulpaanbod, klik dan hier.

Fijn om duidelijk te hebben

Financieel

Het is fijn en belangrijk dat u zicht krijgt op hoe u er financieel voorstaat, nu en ook na de scheiding. Als u hier zelf een inschatting van wilt maken, kunt u gebruik maken van de online en anonieme tool Geldplan Scheiden van het Nibud. Het gebruik hiervan is gratis.

Ook kunt u, als u wilt, een alimentatieberekening laten maken bij het LBIO. Het LBIO is het landelijke alimentatiebureau vanuit de overheid. Voor een berekening via hen betaalt u een eigen bijdrage. Om een berekening te kunnen laten maken, is het belangrijk dat u en uw ex-partner allebei gegevens aanleveren. 

De gemeente helpt

Wat kan de gemeente voor u doen?

Ondersteuning Wijkteam

Bij het wijkteam van de gemeente kunt u terecht met hulpvragen, bijvoorbeeld over de opvoeding van uw kinderen, of voor praktische ondersteuning. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor zowel ouders als kind. U kunt naast het wijkteam steun zoeken bij mensen uit uw omgeving of lotgenoten.  Het wijkteam denkt met u mee wat de beste oplossing is voor uw situatie. Ook kan het wijkteam u of uw kinderen bij de scheiding ondersteunen.

U kunt tussen 9.00 en 13.00 uur telefonisch contact opnemen met het wijkteam Jeugd via 088 – 321 5000. 

Online-training

Deze training biedt handvatten om jezelf en jullie kind(eren) zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces. De training bevat o.a. tips en verhalen van kinderen, video’s en adviezen van een kindertherapeut een werkboek met oefeningen. In 6 modules, met steeds dezelfde overzichtelijke opbouw, komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod. De training is gratis te volgen voor gescheiden ouders woonachtig in de gemeente Hollands Kroon. Door op de aanmeldpagina jouw gemeente in te vullen kan je kosteloos aan de training beginnen.

Klik hier om naar de training te gaan. 

Spreekuur

Heeft u vragen of ondersteuning nodig bij de regelzaken rondom uw scheiding? Of andere praktische, juridische vragen? Dan kunt u terecht bij het gratis spreekuur van het Juridisch Loket, dat wordt gehouden in Wieringerwerf. U kunt via het wijkteam Jeugd een afspraak voor het spreekuur maken. De contactgegevens vindt u onderaan de pagina.

Ouderbijeenkomst

4x per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin u als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere, die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Op deze manier krijgen ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. Ook het wijkteam is bij de bijeenkomst aanwezig, zodat u vragen aan hen kunt stellen. 

Bekijk de agenda voor de eerstvolgende data.

Agenda

Inspiratiesessie - Leer kijken door de ogen van je kind!

Het kindperspectief in de scheiding

Twee jongeren met gescheiden ouders delen deze avond hun persoonlijke verhaal voor ouders die eraan denken om uit elkaar te gaan, of al uit elkaar zijn. Zo krijg je als aanwezige een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. Ook krijg je tips en adviezen van deze ervaringsdeskundigen en leer je om de pijnlijke gevolgen voor kinderen zoveel mogelijk te beperken.

Na de verhalen van de jongeren krijg je de kans om anoniem vragen aan hen te stellen. Ook zijn medewerkers van het wijkteam aanwezig om praktische vragen te beantwoorden.

Een scheiding heeft ook invloed op je omgeving. Denk aan opa’s, oma’s, nieuwe partners, broers, zussen, buren, beste vrienden. Ook zij zijn welkom deze avond. Je kunt maximaal twee mensen meenemen. De bijeenkomst is alleen voor volwassenen.

Deze avond wordt georganiseerd door de gemeente samen met Villa Pinedo, de stichting voor kinderen met gescheiden ouders. Deelname is gratis.

Na afloop krijgen alle een informatiepakket cadeau met tools voor het hele gezin!
Met onder andere:
•  Boek voor kinderen met gescheiden ouders ‘Je hoeft het niet alleen te doen’;
•  Het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’;
•  Vraag Maar! gesprekskaarten, het vragenspel voor ouder en kind(eren).

Je kan als ouder maximaal 2 personen meenemen.

Wil jij bij deze bijzondere avond zijn? 
Aanmelden kan via onderstaande button. Graag tot ziens!

23 mei 2023

Locatie: Dorpshuis Prins Maurits
Adres: Dorpsstraat 81, 1733 AE Nieuwe Niedorp
Datum: 23 mei 2023
Tijd: 19.30 – 21.00 (inloop 19.15)

3 oktober 2023

Locatie: ’t Stadsplein
Adres: Hoofdstraat 17, Bovenkarspel
Datum: 3 oktober 2023
Tijd: 19.30 – 21.00 (inloop 19.15)

Wij staan voor u klaar

Vragen en hulp:

Wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het wijkteam jeugd van de gemeente Hollands Kroon. Zij zijn dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 via telefoonnummer 088-3215000.

Stel uw vraag

aan een deskundige

Bel

088-3215000

Meer informatie

Meer informatie?

Meer informatie over de gevolgen van complexe scheidingen en de gevolgen hiervan voor kinderen kunt u vinden op de volgende pagina’s:

Stel uw vragen

Stel uw vraag aan het wijkteam,
u kunt alles aan ons vragen.

Gemeente Hollands Kroon

Postbus 8
1760 AA Anna Paulowna

Wijkteam

088 321 5000
Vraag naar bureaudienst Jeugd. Bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur. Belt u op andere kantooruren? Dan wordt er een terugbelverzoek voor u gemaakt.

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief en mogelijke samenwerkingen vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video