Skip to content

Juridische informatie

Kinderen en jongeren

Mogelijk bezoek je deze pagina omdat je ouders willen scheiden of pas zijn gescheiden. Een scheiding kan voor kinderen grote gevolgen hebben en is vaak erg verdrietig. Zo kan het zijn dat je ouders niet meer samenwonen of je niet elke ouder meer even vaak ziet. Op deze pagina leggen wij je uit wat je rechten zijn als kind en wat de gemeente in dit geval voor je kan doen. Ook kun je naar de site van de Rechtwijzer, waar je nog veel meer informatie vindt over dit onderwerp.

Wat zijn je rechten?

De rechten van het kind

Ben je ouder dan 12 jaar?

Als je 12 jaar of ouder bent dan mag je zelf je eigen mening geven bij het maken van het ouderschapsplan. Dit wordt ook wel het ‘hoorrecht’ genoemd. In het ouderschapsplan moeten je ouders in dat geval rekening houden met jouw mening en voorkeuren en hoe zij hiermee omgaan. Ook de rechter moet in zijn uitspraak zetten hoe hij omgaat met de mening van het kind. Wil je weten hoe het ‘hoorrecht’ bij de rechter gaat, dan kun je de volgende video bekijken.

Ben je jonger dan 12 jaar?

Ben je jonger dan 12 jaar, ook dan kan de rechter rekening houden met jouw mening en voorkeuren. In dat geval is het wel nodig om de rechter een brief te schrijven. Meer informatie over het schrijven van een brief kan je vinden op de volgende website.

Juridische informatie

Naar de rechter

Zoals hiervoor beschreven maken de ouders allereerst samen het ouderschapsplan. Als ze daarin geen rekening houden met jouw mening en voorkeuren, kan je een brief sturen aan de rechter. De rechter zal deze brief vervolgens goed lezen en mogelijk een bijzonder curator aanwijzen, die je verder kan helpen.

Iemand met wie je kan praten

Hulp en ondersteuning

Natuurlijk begrijpen wij dat bovenstaande procedures ontzettend ingewikkeld zijn. Om die reden zijn er verschillende organisaties die hierover graag met je praten en je ook verder kunnen helpen. Als je er zelf niet goed uitkomt denkt ook de gemeente graag met je mee. Een medewerker van het wijkteam kan je helpen en ondersteunen.

Daarnaast zijn er organisaties die je verder kunnen helpen

Wil je graag een keer met iemand bellen of chatten over je vragen of gevoelens? Dan kan je contact opnemen met de Kindertelefoon. Als je belt of chat met de Kindertelefoon hoef je niet je echte naam te zeggen, want de Kindertelefoon is anoniem. Ook vertellen zij nooit iets door aan anderen. Met de Kindertelefoon kan je iedere dag bellen of chatten van 2 uur ‘s middags tot 8 uur ‘s avonds, in het weekend en tijdens feestdagen. Bellen kan kosteloos via 0800 0432. Meer informatie over de Kindertelefoon tref je aan op de website van de Kindertelefoon.

Via de organisatie Villa Pinedo kan je onder andere praten met kinderen die in eenzelfde situatie hebben gezeten. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Villa Pinedo.

De kinderrechtswinkel kan je meer informatie geven over welke wetten en regels er zijn en wat dit voor jou betekent. Je kunt ook hulp krijgen bij bijvoorbeeld het opstellen van een brief. Zie voor meer informatie: https://gratisrechtshulp.nl/

Indien je meer informatie wil ontvangen over het hoorrecht en de omgangsregeling tref je hierover meer informatie aan op de website van de rechtspraak: https://www.rechtvoorjou.nl/

Op de website van de Jonge Helden tref je informatie aan over scheiden. Tevens staan op de website filmpjes van kinderen die ook een scheiding hebben meegemaakt. Je kunt er ook vragen stellen. Zie voor meer informatie: http://www.voorjongehelden.nl/

De Kinderombudsman beantwoordt vragen over de rechten van kinderen. Zie voor meer informatie:
https://www.dekinderombudsman.nl/

Door de overheid is een brochure gemaakt over het ‘hoorrecht’. Deze brochure kan je hier downloaden.

Stel je vragen

Stel je vraag aan een deskundige,
je kunt alles aan ons vragen.

Postadres

Postbus 20
1610 AA Bovenkarspel

TEAM INZET DRECHTERLAND

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief en mogelijke samenwerkingen vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

" class="jet-video-iframe" allowfullscreen allow="autoplay;encrypted-media" title="youtube Videospeler" data-lazy-load="https://www.youtube.com/embed/jBZmjjv-KOA?feature=oembed&start&end&wmode=opaque&autoplay=0&loop=0&controls=1&mute=0&rel=0&modestbranding=0">
Play Video