Skip to content

Juridische informatie

Kinderen en jongeren

Als je ouders gaan scheiden komt er veel op je af. Je kan veel vragen hebben. Zoals: waar ga ik wonen, waar gaat papa of mama wonen, hoe vaak ga ik dan daarheen en hoe moet dat dan met mijn spullen? Vragen waar ook vaak je ouders niet meteen een antwoord op hebben. Misschien voel je je wel boos en verdrietig omdat je ouders uit elkaar gaan. Misschien ben je erg geschrokken omdat je het niet had verwacht. Maar je kan ook opgelucht zijn, omdat er veel ruzie was.

Wat zijn je rechten?

De rechten van het kind

Ben je ouder dan 12 jaar?

Als je 12 jaar of ouder bent dan mag je zelf je eigen mening geven bij het maken van het ouderschapsplan. Dit wordt ook wel het ‘hoorrecht’ genoemd. In het ouderschapsplan moeten je ouders in dat geval rekening houden met jouw mening en voorkeuren en hoe zij hiermee omgaan. Ook de rechter moet in zijn uitspraak zetten hoe hij omgaat met de mening van het kind. Wil je weten hoe het ‘hoorrecht’ bij de rechter gaat, dan kun je de volgende video bekijken.

Ben je jonger dan 12 jaar?

Ben je jonger dan 12 jaar, ook dan kan de rechter rekening houden met jouw mening en voorkeuren. In dat geval is het wel nodig om de rechter een brief te schrijven. Meer informatie over het schrijven van een brief kan je vinden op de volgende website.

Juridische informatie

Naar de rechter

Zoals hiervoor beschreven maken de ouders allereerst samen het ouderschapsplan. Als ze daarin geen rekening houden met jouw mening en voorkeuren, kan je een brief sturen aan de rechter. De rechter zal deze brief vervolgens goed lezen en mogelijk een bijzonder curator aanwijzen, die je verder kan helpen.

Iemand met wie je kan praten

Hulp en ondersteuning

Natuurlijk begrijpen wij dat bovenstaande procedures ontzettend ingewikkeld zijn. Om die reden zijn er verschillende organisaties die hierover graag met je praten en je ook verder kunnen helpen. Als je er zelf niet goed uitkomt denkt ook de gemeente graag met je mee. Een medewerker van het wijkteam kan je helpen en ondersteunen.

Daarnaast zijn er organisaties die je verder kunnen helpen

Stel je vragen

Chat met een deskundige,
je kunt alles aan ons vragen.

Gemeente Den Helder

Kerkgracht 1
1782 GJ Den Helder

Bureaudienst wijkteam

Telefoonnummer: 140223
(8.30 – 12.00 uur)
jeugdengezin@denhelder.nl

Scheidingsplein.nl

Het scheidingplein is een samenwerking van diverse gemeenten in Noord Holland en hun ketenpartners. 

Meer informatie over dit initiatief en mogelijke samenwerkingen vindt u op deze pagina.

scheidingsplein.nl is tot stand gekomen in samenwerking met:

© hosting | techniek | ontwerp door 12design.nl

Play Video